ISHRANA DJECE U JPU ,,Ljubica Popović“
Pravilna ishrana je jedan od najvažnih elemenata očuvanja i unapređenja
zdravlja djece. Njeni osnovni preduslovi su snadbjevenost dovoljnim
količinama hrane i uravnotežen unos zdravstveno ispravnih namirnica.
Nezamjenljiv je uslov za optimalni razvoj, zdravlje, sposobnost učenja, dobro
raspoloženje i dugovječnost. Ni jedan drugi činilac ne utiče na pomenute
parametre kvaliteta života kao hrana. Poznato da je uravnotežena ishrana bitna
za fizičku kondiciju i zdravlje. Pravilna ishrana mora da zadovolji sledeće:
- da sadrzi dovoljno energetske vrijednosti i svih potrebnih hranljivih i zaštitnih materija u skladu sa nutritivnim potrebama pojedinca ili grupe;
- da osigurava uravnotežen odnos čvrstih i tečnih namirnica koje su lako svarljive i
- da obezbjeđuje osjećaj sitosti i zadovoljstva nakon uzimanja obroka.
Zbog toga se ishrani djece u vrtiću poklanja izuzetna pažnja. Da bi sprovodili izbalansiranu ishranu neophodno je da ispoštujemo jedan od osnovnih principa, a to je da budemo racionalni odnosno umjereni, da koristimo što raznovrsniju hranu kao i da imamo pravilan ritam obroka. U JPU ,,Ljubica Popović“ planiranje obroka za djecu se vrši na osnovu zakonski utvrđenih normativa, a nutritivno su potpuno prilagođeni njihovom uzrastu i dužini boravka djece, što potvrđuju izvještaji sa redovnih kontrola koje sprovodi Institut za javno zdravlje. Obroci su raznovrsni, sadrže namirnice iz svih grupa namirnica i na taj način stvaraju pravilne navike u ishrani kod djece. Dnevna ishrana djece u predškolskoj ustanovi JPU ,,Ljubica Popović“ usklađena je sa osnovnim principima pravilne ishrane djece određenog uzrasta, podrazumijeva raspodjelu ukupnih kalorija koje su predviđene obrocima u predškolskoj ustanovi na četiri obroka u određenom procentualnom odnosu. U zavisnosti od uzarasta djeteta određuje se normativno i količina obroka. Procentualni udio obroka za desetočasovni boravak u vrtiću iznosi 75% od ukupnih dnevnih potreba.
- doručak 25% dnevnih energetskih potreba,
- ručak 30%,
- užina 20%.
Posebna ishrana je organizovana za djecu koja imaju izraženu netoleranciju na pojedine namirnice, a to su djeca sa celiakijom, alergijom na laktozu, takođe veliki broj djece sa kandidom, opstipacijom i druge vrste alergija. Kod ove djece se u saradnji sa roditeljima uspješno sprovodi dijeto-terapija. Broj djece sa izraženom netolerancijom na pojedine namirnice se povećava iz godine u godinu. Kako bi se obezbijedila zaštita pripreme ovakvih obroka, u centralnoj kuhinji ima izdvojen kuhinjski blok za pripremu i sprovođenje obroka za sve dijeto-terapije. Za adekvatanu zaštitu pripremljene hrane za alergije obezbijeđena je i adekvatna oprema za keterimg.
KOJA JE PREDNOST VRTIĆA U VEZI ISHRANE?
JPU ,,Ljubica Popović“ svoju djelatnost ostvaruje u okviru devet vaspitnih jedinica. Priprema obroka i distribucija hrane za svu djecu u Ustanovi vrši se iz jedne, savremeno i profesionalno opremljene, centralne kuhinje koja se nalazi u Vaspitnoj jedinici „Suncokrili“. Dakle, u ovoj kuhinji pripremaju su obroci kako za djecu te vaspitne jedinice, tako i za djecu vaspitnih jedinica: „Osmijeh“, „Ljubica Popović“, „Pčelica“, „Sunce“, „Lane“, „Bajka“, „Palčica“ i ,,Zvjezdice“. Distribucija hrane iz centralne kuhinje, za djecu ostalih vaspitnih jedinica, vrši se preko distributivnih kuhinja koje se nalaze u tim vaspitnim
jedinicama. U Centralnoj kuhinji se svakodnevno priprema oko 7000 obroka, pa je samim tim i distribucija gotove hrane do navedenih vaspitnih jedinica složenija. Transport hrane do pojedinih vaspitnih jedinica vrši se tri puta dnevno. Zbog velikog broja obroka i zaštite u transportu od kontaminacije hrane, posjedujemo profesionalnu oprema za ketering hrane. Takođe u našoj ustanovi je oktobra 2013.godine inplementiran HACCP sistem. HACCP sistem, njegova kontola i održavanje odnosno produženje dozvole za sertifikaciju HACCP sistema podrazumijeva:
Resertifikacija HACCP sistema, od strane renomirane sertifikacione kuće „Bureau Veritas“ iz Beograda, vrši se svake godine u novembru mjesecu. Dobijeni sertifikat se odnosi na ispunjenje standarda o bezbjednosti pripreme hrane, zaštite u transportu i posluživanja obroka. Implementacija ishrane u ovako uređenom sistemu pruža sigurnost roditeljima da će njihova djeca tokom boravka u vrtiću, sa aspekta ishrane, biti tretirana po najboljim standardima struke.
- da sadrzi dovoljno energetske vrijednosti i svih potrebnih hranljivih i zaštitnih materija u skladu sa nutritivnim potrebama pojedinca ili grupe;
- da osigurava uravnotežen odnos čvrstih i tečnih namirnica koje su lako svarljive i
- da obezbjeđuje osjećaj sitosti i zadovoljstva nakon uzimanja obroka.
Zbog toga se ishrani djece u vrtiću poklanja izuzetna pažnja. Da bi sprovodili izbalansiranu ishranu neophodno je da ispoštujemo jedan od osnovnih principa, a to je da budemo racionalni odnosno umjereni, da koristimo što raznovrsniju hranu kao i da imamo pravilan ritam obroka. U JPU ,,Ljubica Popović“ planiranje obroka za djecu se vrši na osnovu zakonski utvrđenih normativa, a nutritivno su potpuno prilagođeni njihovom uzrastu i dužini boravka djece, što potvrđuju izvještaji sa redovnih kontrola koje sprovodi Institut za javno zdravlje. Obroci su raznovrsni, sadrže namirnice iz svih grupa namirnica i na taj način stvaraju pravilne navike u ishrani kod djece. Dnevna ishrana djece u predškolskoj ustanovi JPU ,,Ljubica Popović“ usklađena je sa osnovnim principima pravilne ishrane djece određenog uzrasta, podrazumijeva raspodjelu ukupnih kalorija koje su predviđene obrocima u predškolskoj ustanovi na četiri obroka u određenom procentualnom odnosu. U zavisnosti od uzarasta djeteta određuje se normativno i količina obroka. Procentualni udio obroka za desetočasovni boravak u vrtiću iznosi 75% od ukupnih dnevnih potreba.
- doručak 25% dnevnih energetskih potreba,
- ručak 30%,
- užina 20%.
Posebna ishrana je organizovana za djecu koja imaju izraženu netoleranciju na pojedine namirnice, a to su djeca sa celiakijom, alergijom na laktozu, takođe veliki broj djece sa kandidom, opstipacijom i druge vrste alergija. Kod ove djece se u saradnji sa roditeljima uspješno sprovodi dijeto-terapija. Broj djece sa izraženom netolerancijom na pojedine namirnice se povećava iz godine u godinu. Kako bi se obezbijedila zaštita pripreme ovakvih obroka, u centralnoj kuhinji ima izdvojen kuhinjski blok za pripremu i sprovođenje obroka za sve dijeto-terapije. Za adekvatanu zaštitu pripremljene hrane za alergije obezbijeđena je i adekvatna oprema za keterimg.
KOJA JE PREDNOST VRTIĆA U VEZI ISHRANE?
- postoje jasni principi ishrane;
- vrtić obezbjeđuje ishranu koja je odgovarajuća za određeni uzrast;
- obroci se služe u precizno određeno vrijeme;
- obroci su dovoljno "fleksibilni" da mogu da se prilagode individualnim potrebama;
- hrana je raznovrsna, kvalitetna, ponuđena u kratkim intervalima;
- hrana je tako servirana da nudi raznovrsnost boje i teksture;
- hrana se čuva i priprema na higijenski način;
- djeca imaju dobru edukaciju - razvijaju zdrave nutritivne navike;
- ostvaruje se socijalni kontakt.
JPU ,,Ljubica Popović“ svoju djelatnost ostvaruje u okviru devet vaspitnih jedinica. Priprema obroka i distribucija hrane za svu djecu u Ustanovi vrši se iz jedne, savremeno i profesionalno opremljene, centralne kuhinje koja se nalazi u Vaspitnoj jedinici „Suncokrili“. Dakle, u ovoj kuhinji pripremaju su obroci kako za djecu te vaspitne jedinice, tako i za djecu vaspitnih jedinica: „Osmijeh“, „Ljubica Popović“, „Pčelica“, „Sunce“, „Lane“, „Bajka“, „Palčica“ i ,,Zvjezdice“. Distribucija hrane iz centralne kuhinje, za djecu ostalih vaspitnih jedinica, vrši se preko distributivnih kuhinja koje se nalaze u tim vaspitnim
jedinicama. U Centralnoj kuhinji se svakodnevno priprema oko 7000 obroka, pa je samim tim i distribucija gotove hrane do navedenih vaspitnih jedinica složenija. Transport hrane do pojedinih vaspitnih jedinica vrši se tri puta dnevno. Zbog velikog broja obroka i zaštite u transportu od kontaminacije hrane, posjedujemo profesionalnu oprema za ketering hrane. Takođe u našoj ustanovi je oktobra 2013.godine inplementiran HACCP sistem. HACCP sistem, njegova kontola i održavanje odnosno produženje dozvole za sertifikaciju HACCP sistema podrazumijeva:
- uspostavljanje i primjenu dobre higijenske prakse (GHP) i dobre proizvođačke prakse (GMP),
- uvođenje sistema samokontrole zasnovane na HACCP principima (analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke) i
- uspostavljanje sistema i procedura vezanih za praćenje hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije.
Resertifikacija HACCP sistema, od strane renomirane sertifikacione kuće „Bureau Veritas“ iz Beograda, vrši se svake godine u novembru mjesecu. Dobijeni sertifikat se odnosi na ispunjenje standarda o bezbjednosti pripreme hrane, zaštite u transportu i posluživanja obroka. Implementacija ishrane u ovako uređenom sistemu pruža sigurnost roditeljima da će njihova djeca tokom boravka u vrtiću, sa aspekta ishrane, biti tretirana po najboljim standardima struke.